Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Visby Roma HK Ungdom
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Visby Roma HK Ungdom.
Visby Roma HK Ungdom
Följ oss för uppdateringar
Igår meddelade Folkhälsomyndigheten att i samråd med smittskyddet på Gotland införa de allmänna skärpta råden. Idrottsrörelsen anpassar sig för att inte bidra till ökad smittspridning. Detta gäller till och med 10 december, men kan förlängas.
Antalet personer som diagnostiserats med covid-19 i Region Gotland har ökat kraftigt, vilket inneburit en ökad belastning på hälso- och sjukvården. Därför införs skärpta lokala allmänna råd från 12 november till och med 10 december, men kan förlängas.
– Ett inte helt oväntat besked, säger Bo Ronsten, distriktsidrottschef RF-SISU Gotland. Vi kommer fortsätta göra allt för att stötta idrotten och samhället i ett utsatt läge.
Länsstyrelsen Gotlands län har beslutat att sänka antalet personer som tillåts delta samtidigt vid allmänna sammankomster. Den nya gränsen för offentliga tillställningar är 50 personer.
Begränsningen gäller från 13 november till 10 december.
Avstå från matcher och träningar
För idrottsrörelsen gäller att avstå från att delta på idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte träningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare, och inte för professionella idrottare som har idrotten som yrke eller huvudsaklig sysselsättning på nationell eller internationell elitnivå för seniorer.
– Den gotländska idrotten har visat att man tagit den ökade smittspridningen i samhället på största allvar och anpassat sin verksamhet därefter, säger Bo Ronsten. Vi kommer nu behöva vara ännu mer noga med att följa de skärpta reglerna.
Det här är vad som gäller
Utöver de sedan tidigare grundläggande allmänna råden gäller nu:
- Undvik om möjligt fysisk kontakt med andra personer än de i hushållet.
- Med fysisk kontakt menas att umgås med ett avstånd mindre än 1-1.5 meter. Speciellt är det viktigt att undvika kontakter som varar längre än 15 minuter.
- Rådet att undvika fysisk kontakt innebär exempelvis avrådan från att arrangera eller delta i fester eller liknande socialt umgänge.
- Nödvändig närkontakt, exempelvis vårdbesök, omfattas inte.
- Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas, som butiker och köpcentrum. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
- Avstå från att delta i exempelvis möten, framförallt cuper, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 och senare.
- Arbetsgivare uppmanas att bland annat se till att personal kan arbeta hemifrån i större utsträckning än i dag.
- De skärpta allmänna råden omfattar även verksamheter som exempelvis butiker, köpcentrum, idrottsanläggningar och arbetsplatser. Alla verksamheter bör vidta åtgärder för att minimera besökare vis samma tidpunkt.
Värt att notera: inga reserestriktioner vad det gäller avstå onödiga resor inom och utom regionen infördes för Gotland.
Fortsatt ansvarsfull agerande - av alla
Den gotländska idrotten har redan tagit steg för att begränsa smittspridningen – ansvaret för den enskilda individen, ledaren och andra inom idrottsrörelsen är fortsatt avgörande för att hålla smittan nere.
Idrottens Hus kommer vara öppet, men med begränsad bemanning. Externa gäster som bokat möte i Idrottens Hus behöver skapa digitala mötesplatser för dessa.
RF-SISU Gotland arbetar för att planerade fysiska möten genomförs digitalt eller skjuts på framtiden.
– Möten får genomföras, men de bör ske digitalt. Vi vill fortsätta skapa goda möjligheter för föreningar, idrottsutövare och ledare att göra kloka val så vi minskar risken för smittspridning, utan att det får ekonomiska eller idrottsliga konsekvenser säger Bo Ronsten och fortsätter:
– Det finns en uppenbar risk att de striktare råden kommer gälla många veckor framåt. Det kommer bli tufft och vi måste hjälpas åt att hålla en enad linje så det inte uppstår slitningar mellan specialidrottsförbund eller idrottsföreningar.
Hur ska föreningen agera vid bekräftad coronasmitta?
RF rekommenderar följande vid bekräftad smitta i förening:
- Informera laget/gruppen om att ni fått bekräftad smitta.
- Övriga i laget/gruppen ska, även om de inte har några symptom, tänka på att man kan vara smittad och vara extra uppmärksam på symtom under hela inkubationstiden (2–14 dagar, vanligast 5 dagar).
- Vid symtom ska man isolera sig. Om symtomen inte går över på ett dygn, gå in på webbplatsen 1177.se för att se vad som gäller.
- I väntan på provsvar ska man agera som om man har covid-19.
- Genomför en extra noggrann städning av de ytor, toaletter, redskap med mera som föreningen (laget/gruppen) använder och vistas i.
- Följ de regionala rekommendationerna och håll dig informerad via 1177.se.
Rekommendationerna ovan grundar sig på Folkhälsomyndighetens riktlinjer.
Stöd för anpassad träning under coronakrisen
Läs mer här
Vi kan träffas utan att mötas
Läs mer här
Lärgrupp och lärgruppsledare
Läs mer här
Har vår förening beredskap för en kris
Läs vår krishanteringsplan här
Hjälp och frågor
Behöver du hjälp, eller har frågor kontakta din idrottskonsulent eller mejla gotland@rfsisu.se
Kommentera
Du måste logga in för att kommentera